Składniki:
- 1 szkl. cukru
- 1 kostka margaryny
- 0,5 kostki masła
- 6 jajek
- 2,5-3 szkl. mąki
- łyżka proszku do pieczenia
- jabłka smażone lub surowe - ok. 1-1,5 kg
- (jeśli jabłka surowe - to jeszcze bułka tarta)
Masło i margarynę utrzeć trzeba do białości z cukrem, później wbijać jajka po jednym, ciągle miksując. Po wybiciu 4 jajek dodawać na przemian z pozostałymi mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części - mniejsza pójdzie na wierzch ciasta, większa na spód. W środek wykładamy jabłka - przesmażone, albo świeże - wówczas starte na tarce na grubych oczkach, z cukrem (do smaku) i przesypane wcześniej bułką tartą, aby nie były zbyt wilgotne (dobrze też trochę soku z nich odcisnąć, bo inaczej ciasto namoknie i wyjdzie kluchowate i w ogóle bez sensu). Można trochę posypać cukrem brązowym albo migdałami. Rekomendowany rozmiar blaszki - 25x30cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, ok. 50-55 minut.
Często ciasto wychodzi bardzo jasne, nie ma się co stresować że niedopieczone. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz