źródło: Mike is Bored
pół szklanki mąki
łyżeczka kardamonu
1/4 łyżeczki szałwi
1/4 łyżeczki rozmarynu
wymieszać żwawo z
115g masła
1/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
do lodówki na noc
wyjąć i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego
widelcem odcisnąć wzorek na każdej
i piec ok 20 min w temp. ok. 160 stopni
2. Ciasteczka kardamonowe z cytrynowym lukrem maślanym
źródło: Mike is Bored
1 szklanka masła
1 szklanka cukru
połączyć i dodać
1 łyżeczka kardamonu
2 jajka
a następnie
2 i 1/4 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
do lodówki na noc
następnego dnia wyjąć, rozwałkować i powycinać ciasteczka
piec ok 10 min w 200 stopniach
w międzyczasie
połączyć
2 łyżeczki roztopionego masła
1 łyżeczka soku z cytryny
i dodać
cukier puder
aż powstanie ładny lukier
smarować jeszcze ciepłe ciasteczka
i czekac do zastygnięcia lukru
3. Krojone ciasteczka kardamonowe
źródło: Mele Cotte
1 szklanka masła
1 szklanki cukru
miksować razem do uzyskania puszystości masy
dodawać pojedynczo
2 jajka
łyżeczka cukru waniliowego
stopniowo dodawać i miksować
3 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki kardamonu
Podzielić ciasto na połowę i zkażdej uformować rulon
do lodówki na przynajmniej 2h
po schłodzeniu wykrajać ciasteczka - jak kiełbasę krakowską, tyle że grubiej ;)
obtoczyć każde ciasteczko w mieszance z
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki kardamonu
(opcjonalnie: cynamon, gałka muszkatołowa, lawenda)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz