wtorek, 16 grudnia 2014

Ciasteczka kardamonowe w trzech odsłonach



1. Maślane kruche ciasteczka kardamonowe z szałwią i rozmarynem
źródło: Mike is Bored

pół szklanki mąki
łyżeczka kardamonu
1/4 łyżeczki szałwi
1/4 łyżeczki rozmarynu

wymieszać żwawo z

115g masła
1/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki mąki kukurydzianej

do lodówki na noc
wyjąć i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego
widelcem odcisnąć wzorek na każdej
i piec ok 20 min w temp. ok. 160 stopni

2. Ciasteczka kardamonowe z cytrynowym lukrem maślanym
źródło: Mike is Bored

1 szklanka masła
1 szklanka cukru

połączyć i dodać

1 łyżeczka kardamonu
2 jajka

a następnie

2 i 1/4 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

do lodówki na noc
następnego dnia wyjąć, rozwałkować i powycinać ciasteczka
piec ok 10 min w 200 stopniach
w międzyczasie
połączyć

2 łyżeczki roztopionego masła
1 łyżeczka soku z cytryny

i dodać
cukier puder

aż powstanie ładny lukier

smarować jeszcze ciepłe ciasteczka
i czekac do zastygnięcia lukru

3. Krojone ciasteczka kardamonowe
źródło: Mele Cotte

1 szklanka masła
1 szklanki cukru

miksować razem do uzyskania puszystości masy
dodawać pojedynczo

2 jajka
łyżeczka cukru waniliowego

stopniowo dodawać i miksować

3 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki kardamonu

Podzielić ciasto na połowę i zkażdej uformować rulon
do lodówki na przynajmniej 2h

po schłodzeniu wykrajać ciasteczka - jak kiełbasę krakowską, tyle że grubiej ;)
obtoczyć każde ciasteczko w mieszance z 

1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki kardamonu
(opcjonalnie: cynamon, gałka muszkatołowa, lawenda)

piec ok. 10 min w temp. 180 stopni




Korzenne przysmaki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz