czwartek, 4 grudnia 2014

Christmas time: Żurawinowe cupcakes z rozmarynem

Moja świąteczna wersja cupcake'ów Pani Doroty z Moich Wypieków. Tam babeczki cytrynowe, u mnie żurawinowe z lekkim twistem w postaci zielska rozmarynu. Współautorstwo pomysłu należy przypisać mojemu mężowi, który podczas gdy ja rozpływam się w fantazjach świąteczno-wypiekowych, robi dzisiejszą obiado-kolację :( Wracając do cupcaków:

Potrzeba (na 12 babeczek):

1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
115 g masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
prawdziwa wanilia
1 łyżka mleka
1/2 szklanki jogurtu naturalnego/kwaśnej śmietany

Masło ucierać z cukrem dodając po jajku. Dodać mąkę z proszkiem i wanilią. Na końcu doprawić śmietaną i łezką mleka. Wszystko zmiksować dobrze, a krótko.

Nakładając ciasto do foremek/papilotek można do środka dać jeszcze owoc żurawiny (ugotowany wcześniej z cukrem - przepis poniżej).

Piec ok. 30min w 180 stopniach.

Topping:

175 g serka mascarpone
200 ml kremówki (30%)
150g "dżemiku" z żurawiny
ok. 150/200 g cukru
rozmaryn

Żurawinę "ugotować" z cukrem, aż trochę zmięknie. Niech ostygnie. Potem do mascarpone łyzkami powoli dodawać dżemik i delikatnie mieszać. Ubić śmietankę i powoli dodować do masy. Rozmaryn w moździerzu rozdrobnić na czarodziejski pył i dodać odrobinę (do smaku) do masy - pamiętając, żę masa stygnąc i twardnąc będzie tracić na słodkości i kwaskowatości.

Ummmmmmmmmm pycha.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz